Samenwerking Lofar Ierland en LofarZone Borger-Odoorn

John Clendennon,(Vice-Chair, Offaly County Council) dankt burgemeester Jan Seton voor de ontvangst in het LOFAR gebied en de informatie die men heeft uitgewisseld.

Bestuurders van het Ierse district Offaly zijn op bezoek geweest bij ASTRON bij de Gemeente Borger-Odoorn en de LOFAR-tafel.  De Ierse delegatie verkent mogelijke samenwerking Gemeente Borger-Odoorn en ASTRON voor de ontwikkeling van toerisme en educatie.

In het district Offaly is sinds kort een LOFAR station gebouwd. De delegatie uit Ierland heeft verkend hoe in Drenthe uit de aanwezigheid van ASTRON en LOFAR activiteiten worden gerealiseerd die kunnen bijdragen aan verdere economische ontwikkeling, toerisme en educatie zoals bijvoorbeeld via de Open Science Hub Drenthe.

Het district Offaly, een gebied midden in Ierland met een inwonersaantal van circa honderdtachtigduizend inwoners, heeft dezelfde landelijke kenmerken als de gemeentes waarin ASTRON en het LOFAR gebied liggen: een landelijke omgeving met veel landbouw, bosrijk en veel mogelijkheden voor toerisme maar aan de andere kant ook met minder industrie zoals we kennen in de randstedelijke gebieden in Nederland.

LOFAR core in Exloo, (vlnr): Hans Peeters (LOFAR tafel) Orla Martin, Head of Local Enterprise Office, Offaly County Council Ronald Halfwerk (Directeur AstroTec Holding, werkmaatschappij van ASTRON) Jan Seton (Burgemeester Gemeente Borger-Odoorn) Michiel Brentjens (ASTRON Senior astronoom) Peter Gallagher, Head of I-LOFAR (Ierse LOFAR station in Birr, district Offaly) John Clendennon, Vice-Chair, Offaly County Council Anna-Marie Delaney, CEO, Offaly County Council Foto is gemaakt door: Daniëla Mikkers (ASTRON Business developer, Projectleider Open Science Hub Drenthe)

LOFAR is ’s werelds grootste radiotelescoop en strekt zich uit van Ierland tot aan Polen. Het centrum van alle antennes bevindt zich in het gebied tussen Borger en Odoorn. ASTRON in Dwingeloo heeft de technologie voor deze telescoop ontwikkeld.