Historisch overzicht stichting LofarTafel

LOFAR KOMT!

Met de komst van Lofar vonden een aantal enthousiaste mensen dat er mogelijkheden zouden kunnen komen voor ontwikkeling van het gebied, niet alleen op astronomisch gebied, maar op andere gebieden. Met een presentatie in januari 2006 werd de LofarZone geboren.[1]

Zet jij LOFAR op de kaart?
Met de oprichting van Stichting LofarTafel werd er een plan gemaakt voor een prijsvraag[2] voor het vermarkten van Lofar. Derde- en vierdejaarsstudenten van Hogescholen die een opleiding volgen in één van genoemde richtingen Natuur, Kunst, Recreatie, Mileu, Gezondzijn, Architectuur, Toerisme, ICT, Landschap konden hier aan deelnemen. Kosten nog moeite werden gespaard om mensen enthousiast te maken, bijvoorbeeld met ansichtkaarten.[3]

De winnaars werden Niels Kloosterman en Sandra Scholten van Saxion Hogeschool Deventer.[4]
Symposium 2007
In het voorjaar 2007 vindt er een spetterend symposium plaats over de spin-off van het LOFAR-project. Dan worden inzendingen van studenten van Hogescholen gepresenteerd en beoordeeld door een deskundige jury en wordt er een publieksprijs toegekend. In het gemeentehuis werden na afloop, onder grote belangstelling van de lokale pers, de winnaars van de prijsvraag bekend gemaakt door een publieks- en vakjury. De vakjury onder leiding van Riek Bakker bestond verder uit kunstenares Marte Röling, Henk Hiddingh van het Noorderdierenpark, Joris Van Enst van Astron en J.N.M. Haerkens van VNO NCW. De dag werd vervolgens afgesloten met een borrel in diner-café Bussemaker.

LofarTafel Magazine 2009
Om de LofarZone onder de aandacht te houden wordt in 2009 het LofarTafel Magazine[5] uitgebracht onder de titel “Sensing the Universe, the Earth and Surroundings”. Hierin wordt LOFAR uit de doeken gedaan. Ook begint Stichting LofarTafel in samenwerking met Adviesbureau Grontmij een onderzoek naar om de haalbaarheid in kaart te brengen van de realisatie van een uitkijktoren, wandel- en fietsroutes, entreepunten, parkeervoorzieningen en een informatiecentrum aan de rand van het gebied.

Eerste idee LofarDag 2010
Tijdens de opening LOFAR Juni 2010 door koningin Beatrix werd het idee geboren van een LofarDag. Om de inwoners en belangstellenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van LOFAR.[6]

Eerste LofarDag 2011
Op 10 juli 2011 komt er de eerste LofarDag in Exloo. Het wordt een feestelijke bijeenkomst voor bewoners en toeristen. Excursies en lezingen over LOFAR en het gebied, vergezeld van muziek, kunst en hemelse gerechten. Ondernemers uit de omgeving van Exloo, de leden van de LofarTafel, Het Drentse Landschap en ASTRON bereiden dit samen voor.

Tweede LofarDag 2013
De door konigin Beatrix, drie jaar geleden, in gebruik genomen grootste radiotelescoop ter wereld levert inmiddels veel interessante onderzoeksresultaten op en de stichting vindt dat dit boeiend verhaal vertelt moet worden en organiseert daarom eens in de twee jaar een LofarDag. Op 13 en 14 juli 2013 werd er een heel weekend aan besteed. De PeerGroup speelde een speciale voorstelling in de LofarZone “De Lofar Expeditie”met Vincent Bijlo.[8] Met trekker en huifwagens werden bezoeken aan de centrale kern van Lofar gebracht om daar rondgeleid te worden door speciaal door Stichting LofarTafel opgeleide gidsen, met kennis over Lofar en Natuur.

Derde Lofar dag: 2015 Samen met Weekend van de Wetenschap
De Derde LofarDag was op 4 oktober 2015, dit weekend werd mede georganiseerd in het kader van het Weekend van de Wetenschap en werd georganiseerd in tenten bij de de centrale kern van Lofar de LofarTerp.

Vierde Lofardag: 2017
Op 8 oktober was het zover. De vierde LofarDag alweer en nu opnieuw in combinatie met het landelijke weekend van de wetenschap. Op het Lofarterrein, vlakbij de reuzenterp, konden jong en oud kennis maken met sterrenkunde, natuur, water en nieuwe technologie. Dit leverde ruim achthonderd bezoekers op waaronder zeer veel kinderen in de leeftijdsgroep van ca. 8 t/m 16 jaar
Lees hier het verslag van Lofardag 2017 https://lofarzone.nl/lofardag-2017-wederom-succesvol/

Natuurwandelingen 2018
Dit jaar werden door onze gidsen diverse natuurwandelingen in de LofarZone georganiseerd of werden via Drents Landschap in gang gezet op aanvraag van de deelnemers.
https://lofarzone.nl/natuurwandelen-in-de-lofarzone-met-gids/

Vijfde Lofardag: 2019
Was weer een geslaagde dag. Hier meer.

Geen Lofardag in 2021
Vanwege een vreemde ziekte sloegen we dit jaar over.

Zesde Lofardag: 2023
Onder voorbereiding. Alleen met voldoende geld kunnen we de volgende  LofarDag organiseren.  Daarom hopen we ook dit jaar weer een beroep te kunnen doen op onze sponsors.

Diverse links: