LofarDag 2017 wederom succesvol

Op 8 oktober was het zover. De vierde LofarDag alweer en nu opnieuw in combinatie met het landelijke weekend van de wetenschap. Op het Lofarterrein, vlakbij de reuzenterp, konden jong en oud kennis maken met sterrenkunde, natuur, water en nieuwe technologie. Dit leverde ruim achthonderd bezoekers op waaronder zeer veel kinderen in de leeftijdsgroep van ca. 8 t/m 16 jaar

Wat was er zoal te doen?

Excursies
Lofargidsen vertelden in de rondleiding door het gebied en op de reuzenterp bezoekers over de werking van de Lofar antennes en over de ontwikkeling van het natuurgebied.

Lezingen
Michiel Brentjes van ASTRON hield ieder uur een mini college over sterrenkunde voor dummies. De belangstelling was overweldigend: overvolle tenten met ademloze toeschouwers. De lezingen werden afgewisseld met informatieve documentaires.

Mobiel planetarium
De Rijksuniversiteit Groningen gaf mensen in een (mobiel) planetarium bezoekers een kijkje in het heelal en vertelde wat er zoal te zien valt.


Buzz Biblionet heeft in samenwerking met de Rabobank een truck ingericht waarin geëxperimenteerd kan worden met 3-D printen, sensoren en andere nieuwe technologieën. De bus stond op het terrein en sommige pubers waren er niet weg te slaan.

Natuur en water
Het Lofarterrein is ook een fantastisch natuur gebied, in het dal van het riviertje de Hunze. Het waterschap Aa en Hunze, stichting Het Drentse Landschap en het IVN boden de gelegenheid om meer te weten te komen over de natuur en ook de natuur in het water te onderzoeken.

Kinderen
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met wetenschap. In de kindertent ontdekten veel kinderen spelenderwijs dat je kunt spelen met licht, geluid en zwaartekracht.

Onder de grond
Niet alleen de lucht inkijken, maar ook onder de grond is er heel wat te ontdekken. Medewerkers van Geopark de Hondsrug vertelden over de lange ontstaansgeschiedenis van dit gebied.

Stoer
Voor de kinderen die van avontuur houden, werd door 25° Noord, diverse survival activiteiten georganiseerd zoals zelf vuur maken en een eigen vlot bouwen.

En nog een FOTO van Jan Tuin in de tent met de lekkere hapjes.


Onthou wat je zag op de LofarDag 8 oktober 2017