LofarDag 2023

Onthou wat je zag
op de
LofarDag
zondag 8 oktober 2023

Hoe werkt de LofarTelescoop? Wat zie je in het heelal? Wat is er te vinden in de natuur? Hoe werkt de zwaartekracht? Wat leeft er in het water? Hoe bouw je een vlot? Wat is de energie van morgen?
Antwoorden op deze vragen krijg je op zondagmiddag 8 oktober tijdens de LofarDag op het LofarTerrein bij Buinen/Exloo.

In de LofarZone vind je het hart van een reuzentelescoop LOFAR: duizend kleine antennes. in een immens stil natuurgebied. Deze antennes vangen radiosignalen op uit het heelal en daaruit is veel te leren. Deskundige gidsen vertellen hoe dat precies werkt. Ook is er van alles te zien in het prachtige Lofar-natuurgebied van Het Drentse Landschap.

Wat is er te doen?

De voorbereidingen zijn begonnen door vrijwilligers van de LofarTafel.  In 2021 zou er ook een LofarDag zijn, maar die is niet doorgegaan vanwege alle beperkingen van dat jaar op gezondheidsgebied.
Wat er in 2023 allemaal komt is nog niet duidelijk, maar een voorproefje vind je hier:

Voorgaande jaren was er  een mobiel planetarium, waar kinderen diverse proefjes kunnen doen. Ook konden ze vlotten bouwen en kanoeën. Er werden presentaties gegeven en men kon real-time beelden zien van wat er door de Lofar-antennes wordt waargenomen.

Voor de tieners was er “De Jouw Energie van Morgen Truck”, deze biedt een les- en practicumprogramma met thema’s die nauw aansluiten bij vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, sterrenkunde, informatica en kunstmatige intelligentie.

Wanneer en waar?

De LofarDag is op zondag 8 oktober 2023van 12.00-17.00 aan de Exloërweg tussen Buinen en Exloo en in Exloo.

Toegang en parkeren is gratis. Er rijden pendelbusjes tussen Exloo en het LofarTerein.