Lofardag 2019

Onthou wat je zag
op de
LofarDag
8 september 2019

Hoe werkt de LofarTelescoop? Wat zie je in het heelal? Wat is er te vinden in de natuur? Hoe werkt de zwaartekracht? Wat leeft er in het water? Hoe bouw je een vlot? Wat is de energie van morgen?
Antwoorden op deze vragen krijg je op zondagmiddag 8 september tijdens de LofarDag op het cittaslow voedfestifal in Exloo en op het LofarTerrein bij Buinen/Exloo.

In de LofarZone vind je het hart van een reuzentelescoop LOFAR: duizend kleine antennes. in een immens stil natuurgebied. Deze antennes vangen radiosignalen op uit het heelal en daaruit is veel te leren. Deskundige gidsen vertellen hoe dat precies werkt. Ook is er van alles te zien in het prachtige Lofar-natuurgebied van Het Drentse Landschap.

Er is een mobiel planetarium, kinderen kunnen diverse proefjes doen en vlotten bouwen. Er worden presentaties gegeven en men kan real-time beelden zien van wat er door de Lofar-antennes wordt waargenomen.

Voor de tieners is er “De Jouw Energie van Morgen Truck”, deze biedt een les- en practicumprogramma met thema’s die nauw aansluiten bij vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, sterrenkunde, informatica en kunstmatige intelligentie.

De LofarDag is op zondag 8 september van 12.00-17.00 aan de Exloërweg tussen Buinen en Exloo en in Exloo.

Toegang en parkeren is gratis. Er rijden pendelbusjes tussen Exloo en het LofarTerein.

Plattegrond Exloo

Plattegrond routes

De LofarDag wordt georganiseerd door de LofarTafel, Het Drentse Landschap en ASTRON.

LofarDag 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors een deelnemers:


Plattegrond LofarCentrum
klik voor de citaslow voedfestival bijlage