LofarZone op Roeg.tv

De LofarZone, tussen Buinen en Exloo, is bekend van het zicht op het heelal. Het hart van reuzen-radiotelescoop Lofar biedt ook de natuur de ruimte. Het gebied ontwikkelt zich als divers natuurterrein, waar waterdieren, vogels en groot wild hun weg tussen de antennes weten te vinden.

Zo’n 320 hectare is sinds 2010 niet meer in gebruik als akkerland, maar als een wereldberoemde telescoop. Honderden antennes vangen radiogolven uit het heelal op, samen met antennes op andere plekken in Noord-Nederland en het buitenland. Dat levert belangrijke informatie op voor wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de LofarDag, op zondag 8 oktober, is iedereen welkom om meer over de bijzondere mix van astronomie en natuur te ontdekken.

Eric Machiels is er zondag ook om excursies te geven. Hij heeft de natuur in het gebied zien veranderen, al tien jaar leidt hij als gids van Het Drentse Landschap mensen rond in de LofarZone. Hij vertelt over de snelheid van het licht, over de apparatuur die in het landschap staat uitgestald, maar vooral over de planten en dieren die er hun plek hebben gevonden.

Lees verder via: https://www.roeg.tv/roeg-nieuws/lofarzone-natuurontwikkeling-tussen-de-antennes/