Fietstocht rondom Borger en Exloo ook door de LofarZone

 

fietstocht-schoonlooDe Belangenvereniging Schoonloo organiseert op zondag 7 juli a.s. haar jaarlijkse fietstocht. Dit keer komen de fietsers door het gebied van het prestigieuze project Lofar, de LofarZone. Deze tocht heeft in al die jaren een goede naam opgebouwd. Vorig jaar waren er ruim 200 deelnemers. Elk jaar wordt een nieuwe fietsroute in elkaar gezet door een aantal fanatieke fietsers. Deze fanaten weten plekjes te vinden waar menigeen nog nooit is geweest.

Dit keer is de route door de prachtige bossen en velden rondom Exloo. De dorpen Borger en Ees zullen worden aangedaan. Onderweg is een stempelpost ingericht bij hotel-restaurant ‘Het wapen van Exloo’ in Exloo. Hier kan men even gezellig uitrusten en desgewenst een hapje of een drankje nuttigen voordat men de tocht vervolgd. Ook komen de fietsers door het gebied van het prestigieuze project Lofar. Deze radiotelescoop werd in 2009-2010 gebouwd en in gebruik genomen door stichting ASTRON te Dwingeloo .

De ‘kern’ van de opstelling ligt in de Uilenbeken tussen de dorpen Exloo en Buinen, even ten oosten van de weg die beide dorpen verbindt. In een gebied van ruwweg 2 km diameter zijn ongeveer de helft van de totaal 7000 antennes geplaatst. Zeer de moeite waard om de Lofar superterp te bekijken en hoe de antennes zijn opgesteld in dit prachtige gebied. Deelnemers aan de fietstocht kunnen kiezen of ze 25 of 40 kilometer willen afleggen. De start van de fietstocht is tussen 10.00 uur en 12.00 uur bij café-restaurant Hegeman in Vijfsterrendorp[3] Schoonloo.

 

[1] http://www.schoonloo.com/49-zomerfair-1-september-onderdeel-dorpsfeest-2

[2] http://weekinweekuit.com/media/wiwu/week26.pdf

[3] http://vijfsterrendorpen.nl/