Het Lofargebied verkennen

Lofar is de grootste radiotelescoop ter wereld en is gelegen tussen Exloo en Buinen.

Het Lofar gebied tussen Buinen en Exloo is zelfs voor veel inwoners van Borger-Odoorn een onbekend fenomeen. Niet alleen omdat het niet vrij toegankelijk is maar ook omdat in dit natuurterrein vreemde sprieten staan en grote zwarte dozen liggen. Vaak weten mensen nog wel dat het gebied het centrum is van de grootste radiotelescoop ter wereld. Maar hoe werkt het allemaal … en hoe staat het met de natuur in het gebied?

Antennes en natuur

Het Lofar terrein van rond 400 ha groot biedt sinds 2010 ruimte aan duizenden antennes. Twee soorten die verschillende radiosignalen uit de ruimte opvangen. Signalen die soms al miljoenen jaren onderweg zijn! Tussen Exloo en Roodeschool zijn nog meer clusters met antennes en ook het buitenland heeft Lofar omarmd. Al deze afzonderlijke Lofar antennes vormen één geheel en in feite een gigantische radiotelescoop zijn met een diameter van bijna 1900 km. Het Lofar gebied herbergt ook prachtige natuur beheerd door de Stichting Het Drentse Landschap. Het gebied is onderdeel van de vele natuurparels, die langs de oevers van de Hunze en haar bovenlopen zijn gerealiseerd. In het Lofargebied, dat grenst aan het Achterste Diep, is een kwelmoeras waarin zeldzame vogels, libellen en planten worden gespot. Tijdens de lezing en excursies maken we hiermee kennis. Wellicht kun u ook sporen van bevers zien die zich steeds meer thuis voelen in de Hunze.

Excursies en Lezingen

Regelmatig worden door, opgeleide en gecertificeerde gidsen, excursies in het gebied gegeven waarbij zowel aandacht besteed wordt aan de natuurwaarden als de astronomische achtergronden van het LOFAR-project. Het Drentse Landschap werkt hierbij nauw samen met de stichting LofarTafel die als doel te stimuleren dat er activiteiten rond LOFAR worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld een LofarDag.

Zie de agenda voor de data van de excursies

 

Eén antwoord op “Het Lofargebied verkennen”

Reacties zijn gesloten.