IVN organiseert lezing op 23 maart en excursie op 9 april
Het Lofar gebied tussen Buinen en Exloo is voor veel inwoners van Borger-Odoorn een onbekend fenomeen. Niet alleen omdat het niet vrij toegankelijk is maar ook omdat in dit natuurterrein vreemde sprieten staan en grote zwarte dozen liggen. Vaak weten mensen nog wel dat het gebied het centrum is van de grootste radiotelescoop ter wereld. Maar hoe werkt het allemaal … en hoe staat het met de natuur in het gebied?
Antwoorden op deze vragen gaan we vinden tijdens een lezing en een excursie die verzorgd wordt door IVN Borger-Odoorn.
Eric Machiels (lid van onze afdeling) vertelt over de ontwikkeling van het Lofargebied dat in 2010 door ASTRON in nauwe samenwerking met Het Drentse Landschap werd ingericht voor de plaatsing van een groot aantal antennes die het heelal afspeuren naar radiosignalen uit een ver verleden. De kernzone van de LOFAR radiotelescoop bevindt zich op een terp midden in het LOFARgebied. Het omringende gebied waar ook antennevelden staan is ingericht als nieuwe natuur beheerd door Het Drentse landschap. Dit natuurgebied is onderdeel van de vele natuurparels die langs de oevers van de Hunze en haar bovenlopen zijn gerealiseerd. In het Lofargebied dat grenst aan het Achterste Diep is een kwelmoeras waarin zeldzame vogels, libellen en planten worden gespot.
De lezing is op donderdag 23 maart om 20.00 uur in het Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27 in Borger. De excursie is op zondag 9 april om 13.30 uur. De excursie start in de bocht van de Beeksdijk tussen Buinen en Exloo (bij het ASTRON gebouwtje). De kosten bedragen €5,00 (leden IVN €2,50). Dit bedrag is inclusief een kop koffie tijdens de pauze van de lezing. Zowel de lezing als de excursie worden verzorgd door leden van de afdeling, die tevens als Lofargids zijn opgeleid.
Antennes en natuur
Het Lofar terrein van rond 400 ha groot biedt sinds 2010 ruimte aan duizenden antennes. Twee soorten die verschillende radiosignalen uit de ruimte opvangen. Signalen die soms al miljoenen jaren onderweg zijn! Tussen Exloo en Roodeschool zijn nog meer clusters met antennes en ook het buitenland heeft Lofar omarmd. Tijdens de lezing zal duidelijk worden hoe al deze afzonderlijke Lofar antennes één geheel vormen en in feite een gigantische radiotelescoop zijn met een diameter van bijna 1900 km. Het Lofar gebied herbergt ook prachtige natuur beheerd door de Stichting Het Drentse Landschap. Het gebied is onderdeel van de vele natuurparels, die langs de oevers van de Hunze en haar bovenlopen zijn gerealiseerd. In het Lofargebied, dat grenst aan het Achterste Diep, is een kwelmoeras waarin zeldzame vogels, libellen en planten worden gespot. Tijdens de lezing en de excursie maken we hiermee kennis. Wellicht zien we ook sporen van bevers die zich steeds meer thuis voelen in de Hunze.
https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-afd-borger-odoorn/activiteiten/presentatie-over-lofar