Vincent Bijlo in De Lofar Expeditie

vincentbijloIn augustus speelt de PeerGrouP De Lofar Expeditie, een kosmische reis naar het begin van de ruimte. Cabaretier Vincent Bijlo is gecontracteerd als deskundige gids. Te zien van 1 t/m 25 aug in het Lofar-centrum tussen Buinen en Exloo.

PeerGrouP bereidt een grote locatievoorstelling in Exloo (Drenthe) voor. Hier staat het centrum van de grootste radiotelescoop ter wereld, Lofar. Het centrum is gelegen op een soort superterp in een natuurgebied van Het Drentse Landschap. In de maanden augustus en september 2013 speelt de PeerGrouP in dit technisch hoogstaande natuurgebied. 

Lofar staat voor Low Frequency Array en is netwerk van duizenden hypersensitieve sensoren verdeeld over 48 stations. De stations zijn verspreid over Noord-Oost Nederland (40 stations) en Duitsland (5), Groot-Brittannië (1), Zweden (1) en Frankrijk (1). De diameter van het netwerk is meer dan 1000 kilometer. Doel van Lofar is om het begin van ons heelal waar te nemen. De telescoop biedt sterrenkundigen de mogelijkheid om miljarden jaren terug te kijken. In deze kosmische Middeleeuwen’ vormden zich de eerste sterren en sterrenstelsels.

Speelperiode 2013

do 1 t/m zo 4 augustus – 20.30u
do 8 t/m zo 11 augustus – 20.30u
do 15 t/m zo 18 augustus – 20.30u
do 22 t/m zo 25 augustus – 20.30u

Locatie
Lofar-terrein Exloo, Exloërweg 13, Exloo (Gemeente Borger-Odoorn)

Tickets
normaal € 22,50
t/m 18/cjp/student € 15,00

Kaartverkoop vanaf 1 mei 2013

 

De LofarDagen 13 en 14 juli 2013

Wat is LOFAR? En wat en hoe meet dit enorme wetenschappelijke instrument precies? Voor al dit soort vragen zijn er de LofarDagen: Een festival voor bewoners en toeristen die meer willen weten over dit internationaal vooraanstaand wetenschappelijk project, gericht op het onderzoeken van het heelal.

Wat is er te doen?

  • Excursies vanuit Exloo naar het LOFAR gebied onder leiding van deskundige gidsen.
  • Voorstellingen van de Peergroup. Dit is een voorproefje van een serie voorstellingen met als thema het LOFAR project, die de Peergroup aan het eind van de zomer gaat verzorgen.
  • Sensortechnologie . Demonstraties van studenten van het Hanze Institute of Technology
  • Kinderactiviteiten in het LOFAR gebied en in Exloo om kennis te maken met LOFAR en techniek.
  • Een mobiel planetarium.
  • “Hemelse gerechten”, prachtige muziek en een markt met kwaliteits streekproducten.

Het festival is in het centrum van Exloo. Zaterdag 13 juli zijn er activiteiten van 17.00-21.00, zondag 14 juli van 12.00-17.00. De toegang is gratis. Voor het eten en sommige activiteiten wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd.

De LofarDagen is een initiatief van Stichting LofarTafel in samenwerking met ASTRON, (locale) ondernemers en de Stichting Het Drentse Landschap (eigenaar van het natuurgebied).

Zie voor meer info: http://lofarzone.nl/index.php/lofardagen-in-exloo-op-13-en-14-juli-2013/

Bron: http://www.peergroup.nl/projecten/de-lofar-expeditie/