LofarDag Exloo trekt veel nieuwsgierige mensen

vlaggen-lofardagDe Stichting LofarTafel organiseerde zondag 4 oktober 2015 voor de derde keer de LofarDag. De door konigin Beatrix, vijf jaar geleden, in gebruik genomen grootste radiotelescoop ter wereld levert inmiddels veel interressante onderzoeksresultaten op en de stichting vindt dat dit boeiend verhaal vertelt moet worden en organiseert daarom eens in de twee jaar een LofarDag. De dag was volgens Hans Peeters en Ben ten Nijenhuis van de stichting een groot succes waar honderden belangstellenden op zijn afgekomen.

De organisatie had deze keer aansluiting gezocht bij de Week van de Wetenschap en dat is een uitstekende keuze geweest. “De LofarDag was er eentje voor het hele gezin en niet allen voor gestudeerde wetenschappers maar voor iedereen die nieuwsgierig was in wat Lofar nu precies is en doet. De dag was zo opgezet dat deze voor iedereen iets te bieden had en dat is ons gezien alle positieve reacties uitstekend gelukt” aldus Ben ten Nijenhuis voorzitter van de stichting.

Uniek aan deze dag was dat alles zich afspeelde in het gebied zelf. “De eerste twee edities van de LofarDag hebben wij Exloo zelf heel nauw bij deze dag betrokken. Deze keer hebben we er voor gekozen om alles in het gebied zelf te organiseren en gezien alle positieve reacties is dit door de bezoekers gewaardeerd”. Het publiek kon wandelend, met de fiets of met de bolderkar naar de telescoop toe wat normaal verboden gebied is.

Tijdens deze dag vertelden deskundige gidsen over deze radiotelescoop. Lofar is opgebouwd uit enkele duizenden kleine stilstaande antennetjes die in clusters opgesteld staan in het centrale Lofar gebied van 400 hectare tussen Exloo en Buinen en op ongeveer achttien antennevelden (circa twee hectare) verspreid over Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Maar er viel meer te doen en te beleven op deze dag. Er was ook aandacht voor de natuur. Kinderen konen waterdiertjes vangen en bestuderen en bij 25GradenNoord konden ze een vlot bouwen en hier mee varen. Medewerkers van het Waterschap Aa en Hunze vertelden over de beverratten, muskusratten en woelratten die in het gebied leven.

door Week in Week uit/Martin Zaagman http://weekinweekuit.com/media/wiwu/week41.pdf